ПИКАНТНИ РЕБРА: Гурманско јадење за пребирливите, месото се лепи за прстите

popara4 мај, 20251min00
121817_pikantna-rebarca-stock-photo-barbecue-pork-spare-ribs-with-bbq-sauce-on-board-vertical-image-top-view-place-for-text-2098459471_f

Потребно е:

1 кг свински ребра
2 лажици димена пиперка
1 лажичка чили во прав
3 лажици кечап
1 лажица мед
2 чешниња лук (ситно сечкани)
сол, бибер по вкус
2 лажици масло

Подготовка:

Измијте ги и исушете ги ребрата. Измешајте кечап, мед, лук, чадена пиперка, чили, масло, сол и црн пипер во сад. Втријте ја маринадата во ребрата и оставете ги да отстојат најмалку 2 часа, идеално преку ноќ. Печете ги на средна температура, повремено превртувајќи ги и премачкувајќи ги со преостанатата маринада, додека не добијат темна кора и омекнат.