За да се изматат јајцата, бојата да не навлезе внатре и успешно да се бојадисаат и украсат, лушпата треба да биде целосно неоштетена.
За да се сварат јајцата, да не навлезе бојата внатре и успешно да се обои и украси, лушпата треба да биде целосно неоштетена, поради што искусните домаќинки користат трикови во кујната.
Следете неколку совети и успехот сигурно нема да изостане, а за претстојниот празник на трпезата ќе донесете цели, убаво обоени јајца.
Оставете ги јајцата на собна температура
Најпрво неколку часа однапред извадете ги од фрижидер јајцата кои ќе ги обоите и оставете ги на собна температура. Ладните јајца имаат поголема веројатност да пукаат кога се изложени на топла вода.
Дополнително, за Велигден најдобро е да користите јајца стари неколку дена бидејќи полесно ќе се лупат.
Кујнска крпа и сол
На дното од садот ставете свиткана кујнска крпа или тенка салфетка, нежно наредете ги јајцата, но така да бидат компактни, за да не се залепат и да не се удираат за време на готвењето и со тоа да избегнете пукање.
Во литар вода во која ќе се варат јајцата додадете половина лажица сол. Овој трик е корисен за кога дури и да се скрши јајцето, белките нема да истечат туку ќе се згрутчат, а такво јајце може и да се бојадиса. Дополнително, можете да користите варени јајца со испукани лушпи за предјадење, кифлички со месо и разни салати.
Наполнете тенџере со вода, посолете, вклучете го шпоретот на умерен оган и почекајте водата да зоврие. Откако ќе се сварат јајцата, динстајте ги на тивок оган 10 до 15 минути, препорачува Крстарица.
Потоа обојте ги и украсете ги варените јајца со саканата боја и техника.