Посна штрудла со ореви: Миризлив десерт кој ги буди сите сетила

popara14 март, 20251min00
73253_shutterstock-410310433_ig

За тесто:

 

500 мл млака вода

5 лажици шеќер

1 лажица сув квасец

200 мл масло

1 кесичка прашок за пециво

2 прстофат сол

1100 гр брашно

 

За филот:

 

500 гр ореви

5 лажици шеќер

1 ванилин шеќер

 

Подготовка:

 

Загрејте ја рерната на 200 степени во млака вода ставете една лажица сув квасец и 5 лажици шеќер. По 5 минути додадете масло, прашок за пециво, сол и брашно. Замесете тесто и оставете го да нарасне. Потоа поделете го на 4 дела. Расукајте со сукало, па премачкајте и виткајте ја штрудлата. Потопете ги оревите во вода. Додадете ги шеќерите и сè сварете додека не се раствори шеќерот. Премачкајте го филот преку тестото и свиткајте го во ролна. Печете ја штрудлата во рерна загреана на 200 степени додека не порумени.