ПОТПЕЧЕНА ОВЕСНА КАША: По рецептот на Гордон Ремзи, вкусот е божествен

popara24 април, 20251min00
120954_shutterstock-2249911121_f

Потребно е:

1 мешунка од ванила
200 гр овесна каша
1 лажичка цимет
рендано морско оревче
грст лешници
грст бадеми
1/2 круша, сечкана
грст суво грозје
500 мл млеко
6 полни лажици кафеав шеќер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Во сад измешајте ја кашата со мешунките од ванила, циметот, морското оревче, лешниците, бадемите, крушата и сувото грозје. Истурете го млекото, промешајте и оставете во фрижидер преку ноќ. Ставете го во сад за печење, а одозгора изрендајте мускатно оревче. Печете 30 до 35 минути во рерна загреана на 180 степени. Обилно посипете со кафеав шеќер. Вратете се во рерна и печете уште три до четири минути.