Состојки:
1,5 кг компири, излупени и исечени на парчиња
180 мл млеко
4 лажици путер, стопен
240 гр кисела павлака
сол и бибер по вкус
400 гр рендано сирење
120 гр сечкана сланина
60 гр ситно сечкан власец
2 лажици ситно сечкан магдонос
масло
Подготовка:
За овие компири зовријте вода во големо тенџере и додадете 2 лажици сол. Ставете ги компирите во тенџере и варете ги 15-20 минути или додека не омекнат. Исцедете го, па вратете го во тенџерето.
Во тенџерето додадете млеко, путер, павлака, сол и бибер по вкус. Испасирајте ги компирите со машина за пасирање или миксер. Измешајте половина од сирењето.
Загрејте ја рерната на 176 степени. Компирите ставете ги во огноотпорен сад премачкан со масло. Одозгора ставете го преостанатото сирење. Покријте го листот за печење со фолија и ставете го во рерната. Печете 20 минути. Отстранете ја фолијата и додадете ја сланината, па печете, непокриено, дополнителни 20 минути. На површината посипете власец и уживајте.