
Многу луѓе не сакаат да јадат прокељ бидејќи може да биде блага. Научете како да ги подготвите на малку поинаков начин и ќе бидете воодушевени од нивниот вкус.
Прво, исечете го на половина. Рамномерно попрскајте со маслиново масло. Зачинете обилно со сол и црн пипер. Можете да користите и други зачини, како што е лук во прав, ако сакате.
Наредете го прокељот на плех обложен со хартија за печење, оставајќи простор меѓу нив. Ова овозможува топлината да стигне до секое парче зеленчук и осигурува дека ништо не се залепи.
Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови и ставете ги бриселските зелки во неа. Протресете ги од време на време, но не премногу често.
Оставете ги добро да се заруменат, но внимавајте да не ги изгорите. Откако ќе бидат готови, исцедете малку сок од лимон врз нив и наросете ги со пармезан.