Познато е дека микропластиката е сеприсутна. Навлегува во човечкото ткиво, древни карпи и флаширана вода. Но, можеби ќе бидете непријатно изненадени од тоа колку од овие ситни фрагменти може да се кријат во една кесичка чај.
Новата студија на истражувачите од автономниот универзитет во Барселона (UAB) во Шпанија покажа дека поединечните кесички чај можат да ослободат милијарди микро- и нанопластични (MNPL) честички во секој милиметар вода во која се потопени.
Овие бројки може да изгледаат изненадувачки високи, но тие се во согласност со претходните истражувања кои ја разгледаа комбинацијата на пластика и високи температури, како што се контејнери за храна ставени во микробранова печка.
Претходните студии покренаа загриженост за количината и потенцијалното влијание врз здравјето на синтетичките честички од кесичките чај. За време на оваа студија, истражувачите сакаа да бидат што е можно потемелни, користејќи избор на кесички чај на продажба.
Користењето ласерски техники за мерење на брзината и расејувањето на светлината обезбеди многу точна слика за хемиските и физичките својства на честичките ослободени од кесичките чај, пренесува Tportal.
Три типа на кеси на тестот
Беа тестирани три вида кесички чај. Оние кои се направени првенствено од полипропилен ослободуваат околу 1,2 милијарди честички на милилитар, со просечна големина од 136,7 нанометри. Целулозните кеси ослободуваат во просек 135 милиони честички на милилитар, со големина од околу 244 нанометри.
Најлон-6 кесичките чај обично испуштаат 8,18 милиони честички на милилитар, со просечна големина од 138,4 нанометри.
Истражувачите, исто така, тестирале како честичките MNPL комуницираат со човечките цревни клетки, откривајќи дека во клетките што произведуваат слуз, нивоата на апсорпција биле доволни за пластиката да стигне до клеточното јадро. Корисно откритие во однос на проценката на влијанието на пластиката врз здравјето.
Стандардизирање на пластиката
Разликите во интеракцијата може да резултираат со специфични модели на акумулација, профили на токсичност, имунолошки реакции и долгорочни здравствени ефекти како што се генотоксичност и канцерогеност.
Истражувачкиот тим бара стандардизирање на употребата на пластика во пакувањето на храната за да се заштити јавното здравје. Иако остануваат многу прашања во врска со влијанијата, сè повеќе докази покажуваат дека зголеменото присуство на ситни пластични честички може да ги загрози екосистемите и нашето здравје.
Се верува дека микропластиката и нанопластиката може да ја попречат нормалната функција на клетките и да ја зголемат веројатноста за инфекции. Видовме и пластика во цревата поврзана со состојби како воспалителна болест на цревата, известува Science Alert. Истражувањето е објавено во списанието Chemosphere.