Приказната вели дека кога мечката ќе се разбуди од зимскиот сон, прво бара ротквици или мечкин кромид во шумата за да си ги исчисти цревата и да се регенерира по месеци хибернација, па дури потоа бара друга храна.
Ова тревно повеќегодишно растение се појавува во засенчените шуми, покрај реките и водните тела во пролет, како прва витаминска бомба.
Ротквицата, која многумина ја нарекуваат суперхрана, е во центарот на вниманието особено од почетокот на пандемијата Ковид поради нејзините придобивки.
Позната и како див лук, се бере на пролет кога почнува да излистува, додека не процвета на почетокот на летото.
Најдобро е да се јаде свежа – се користи во разни салати, но и во супи и јадења од зеленчук. Покрај тоа, таа е добар конзерванс – се става на месото за да трае подолго.
Со печењето се губи најголемиот дел од острината, но аромата се засилува.
Богата е со растителни протеини, корисни амино киселини и разни витамини. Поради високата содржина на витамин Ц – околу 100 mg на 100 g свежи листови – и фитонциди (природни антибиотици), се смета за антивирусно растение, пренесува dozvolja.rs.
Ротквицата содржи и витамини од групата Б, провитамин А (бета-каротен) и минерални соли кои одржуваат киселинско-базна рамнотежа во телото, го нормализираат метаболизмот на водата и солта и се корисни за ендокриниот, нервниот и дигестивниот систем. Содржи и калциум, калиум, железо и јод.
Експертите велат дека ова растение ги чисти крвните садови, го намалува холестеролот и го нормализира крвниот притисок. Треба да го консумираат оние кои страдаат од пролетен недостаток на витамини и слаб апетит. Одлична е за подобрување на работата на цревата, а листовите имаат антивоспалителни својства.