СОВРШЕНО РИЖОТО: На пилешкото му дава посебен шмек, а вкусот ќе го паметите

popara13 февруари, 20251min00
106858_shutterstock-724814776-1_f

Потребно е:

2 парчиња пилешки гради
200 гр ориз од цело зрно
1 кромид
2 чешниња лук
1 црвена пиперка
1 морков
сол
бибер
зачини за сушени билки
маслиново масло
400 мл вода
магдонос

Подготовка:

Пилешкото исечете го на коцки. Морковот, кромидот и биберот исечкајте ги на ситни коцки. Во тава, на загреано маслиново масло пропржете го исечканиот кромид. Кога ќе почне да зарумени, додадете го пилешкото и пржете додека не омекне. Додадете ситно сечкани моркови, пиперки и лук, а по потреба додадете вода. Додадете сол, бибер и зачинете со суви билки и варете. Додадете го оризот и варете додека не стане мек. Посипете го рижото со сечкан магдонос и послужете. Уживајте!