Со гордост претставете ја на вашите гости! Рецептот за старинската торта ДОБОШ, комбинација од мека кора и кремаст фил е празник за сетилата (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

popara15 април, 20251min00
Screenshot_10

Подгответе се, подготовката не е лесна, но трудот на крајот се исплати.

 

 

 

За кори со дијаметар од 20 cm (10 парчиња)

 

  • 6 јајца
  • 6 супени лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • по желба ситно изрендана кора од лимон

 

Крем

 

  • 5 јајца
  • 200 гр гранулиран шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 200 гр чоколадо за готвење (40% какао маса)
  • 250 гр ВИСТИНСКИ путер

 

Карамела глазура

 

  • 200 гр гранулиран шеќер
  • 2 лажици свежо исцеден сок од лимон
  • 2 лажици стопен путер

 

За декорација

 

  • 1 кесичка чоколадна шлаг (+млеко)

 

Подготовка: