Ако некогаш сте се разочарале од тегавото тесто што се создава во микробрановата печка при загревање на остатоците од пицата, тогаш овој едноставен трик е за вас.
Готвачот Дом Мелиер сподели трик кој ќе ја направи вашата пица подеднакво вкусна по повторното загревање. Тој вели дека ова е единствениот начин кората да биде крцкава, а кашкавалот и другите состојки да бидат нежни и сочни.
Мелие инсистира да користи тава и шпорет наместо чинија и микробранова печка.
„Земете го парчето пица и земете голема тава со капак и загрејте ја“, рече тој.
Тој објасни дека вообичаениот начин на загревање во микробранова печка не успева затоа што пицата останува тврда, а ниту загревањето во рерната не помага бидејќи потоа сè станува крцкаво.
Неговиот метод вклучува загревање на тавата додека не се загрее, а потоа ставање на едно парче внатре без масло или путер.
Откако ќе се загрее 30 секунди до минута, истурете мала количина вода во тавата и намалете ја топлината на минимум. Потоа, ќе го ставите капакот на тавата и ќе оставите сè да се испари.
Ако ја оставите пицата да зоврие уште три или четири минути, сирењето треба да стане прекрасно и растегливо давајќи му свеж вкус како од ресторан. Овој трик не е толку брз како микробранова печка, но дефинитивно е најдобриот начин за подгревање на пицата.