Топлите и влажни места не се соодветен избор за чување храна, а причина за тоа не се само високите температури, туку и тоа што молците сакаат вакви услови.
Затоа е од клучно значење да се следат неколку правила за да се зачува храната и во исто време да се спречи појавата на овие штетни инсекти.
Првото и најосновно правило е никогаш да не чувате храна во кујнските кабинети над шпоретот, бидејќи топлината и влажноста ги прават овие места погодни за складирање храна и привлекуваат молци. Наместо тоа, најдобро е да користите стаклени садови со тесни капаци.
Храната во пластична амбалажа често станува мета на молци и други инсекти кои лесно го пронаоѓаат својот пат внатре и ги поставуваат своите ларви. Зрната како кафеав ориз, леќата, просото и брашното се најчесто на нивната листа, бидејќи молците сакаат цели зрна.
Природни методи за заштита на храната
Молците не ги поднесуваат мирисите на лаванда, кедар, цитронела и пачули, па можете да ги користите како природни репеланти. Прво, темелно исчистете го местото каде што ја чувате храната, а потоа на памук ставете капка есенцијално масло од лаванда или кедар и ставете го во кујнските витрини.
Можете исто така да користите парчиња дрво или врвка натопени во масло од пачули и да ги закачите во плакарите или на полици. Ако мирисот на пачули не е по ваш вкус, можете да додадете и капка есенцијално масло од лимон или грејпфрут за да создадете попријатна средина за мирис.
Друг ефикасен начин за спречување на молци е употребата на ловор. Неговиот интензивен мирис делува како природен репелент за молци. Можете да ставите цели ловорови листови во тенки торбички и да ги ставите во кујнскиот шкаф или директно на полицата за храна. Ловоровите лисја ќе спречат молци да влезат во просториите каде што ја чувате храната.
На овој начин, можете ефикасно да ја заштитите вашата храна од молци, користејќи природни состојки и совети кои не се штетни за животната средина, а истовремено да помогнете и да ја одржувате вашата храна свежа и заштитена.