ТРИЛЕЧЕ: Сочен десерт со млеко кој се топи во уста, совршен за сите свечени прилики

popara29 мај, 20251min00
111447_shutterstock-2373120357_f

Ви треба:

6 јајца
1 чаша шеќер
2 чаши брашно
1 кесичка прашок за пециво
1 л млеко
1/2 л павлака
500 гр карамела за трилече

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Изматете ги белките додека не се стегнат. Посебно изматете ги жолчките со шеќерот. Соединете ги жолчките и белките, па додајте ги брашното и прашокот за печиво и убаво изматете. Истурете во плех обложен со хартија за печење. Печете 20 минути во загреана рерна на 200 степени. Испечената кора избоцкајте ја со чепкалка за заби. Загрејте ја слатката павлака, па одозгора ставете ја превртената кора и прелијте со млекото. По 5 минути премачкајте ја тортата со карамела.