Три чаја кои треба почесто да ги пиеме наутро за подобро варење и енергија

popara7 април, 20251min00
Woman,Hands,Holding,Hot,Cup,Of,Coffee,Or,Tea,In

Утрото е клучно за подготовка на телото за сите предизвици што ги носи денот и важно е да го започнете на вистински начин – со чај кој го подобрува варењето.

Правилното варење влијае на нивото на енергија, имунитетот и општото здравје, а постојат неколку видови чаеви кои можат да му помогнат на дигестивниот систем да „започне“ за подобар почеток на денот.

Зелен чај

Зелениот чај не е само вкусен пијалок, туку е познат и по своите антиоксидантни својства и благотворното дејство на дигестивниот систем. Содржи катехини – природни супстанции кои помагаат во намалување на воспалението и го поддржуваат здравјето на цревата. Исто така, има благо диуретично дејство, кое може да помогне да се елиминираат токсините од телото.

Зелениот чај го стимулира лачењето на жолчката, што го олеснува варењето и може да го намали чувството на тежина после јадење. Исто така, има благо антибактериско дејство, што може да помогне да се намалат бактериските инфекции кои понекогаш влијаат на дигестивниот систем. За најдобар ефект, подгответе зелен чај со топла, но не зовриена вода и оставете две до три минути. Премногу топла вода може да ги уништи антиоксидансите.

Чај од нане

Чајот од нане е еден од најпознатите пијалоци за ублажување на стомачни проблеми. Ментолот од ова растение делува благотворно на дигестивниот тракт и може да помогне во ублажување на грчевите и надуеноста. Нането е познато по своите антиспазмодични (антиспазмодични) својства, кои ги релаксираат цревните мускули и помагаат во регулирањето на варењето.

Нането го поттикнува лачењето на жолчката и го олеснува варењето, особено кога се пие наутро, пред јадење. Може да ја намали и надуеноста и гасовите и да го забрза варењето. Подгответе ги листовите свежи нане така што ќе ги прелиете со топла (не зовриена) вода и ќе ги оставите да стрмни пет до седум минути. Свежи или сушени листови нане даваат најдобар вкус.

Чај од ѓумбир

Чајот од ѓумбир е исклучително ефикасен за стимулирање на варењето. Ѓумбирот е природен антиинфламаторно средство кое помага да се намали воспалението и иритацијата во дигестивниот систем. Покрај тоа, ја стимулира циркулацијата во органите за варење и може да го забрза целиот процес на варење.

Ѓумбирот е познат и по своите антиеметички својства – го ублажува гадењето и непријатноста во стомакот. Исто така, го стимулира лачењето на жолчката и ензимите кои помагаат во разградувањето на храната. За да подготвите чај од ѓумбир, исечкајте парче свеж ѓумбир и прелијте го со врела вода. Оставете го да отстои пет до десет минути. По желба можете да додадете малку мед или лимон за поинтензивен вкус.