Ако за појадок јадевте сладок јогурт со овошје или гранола, време е да го запознаете чилбирот – едноставен, но апсолутно раскошен турски појадок кој комбинира пржени јајца со кремаст, бел јогурт натрупан со лук, прелиен со топло маслиново масло и лута црвена пиперка. Идеален со парче свеж леб или традиционален симит, овој солен појадок е вистинско откровение.
Состојки:
- Грчки јогурт (полномасен, без адитиви, собна температура)
- Лук, ситно сецкан или пасиран
- Јајца
- Екстра девственото маслиново масло (или путер, по вкус)
- Сушена лута пиперка
- Сол по вкус
- Дополнително: свежи билки (на пр. копар или нане) – по избор
Како да ги направите овие турски јајца: