ТУРСКИТЕ ЈАЈЦА СЕ НАЈВКУСНИОТ ПОЈАДОК ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО ЗАМИСЛИТЕ: Совршена комбинација на вкусови, многу лесно се прават (ВИДЕО)

popara13 април, 20251min00
Screenshot_8

Ако за појадок јадевте сладок јогурт со овошје или гранола, време е да го запознаете чилбирот – едноставен, но апсолутно раскошен турски појадок кој комбинира пржени јајца со кремаст, бел јогурт натрупан со лук, прелиен со топло маслиново масло и лута црвена пиперка. Идеален со парче свеж леб или традиционален симит, овој солен појадок е вистинско откровение.

 

 

 

Состојки:

 

 

  • Грчки јогурт (полномасен, без адитиви, собна температура)
  • Лук, ситно сецкан или пасиран
  • Јајца
  • Екстра девственото маслиново масло (или путер, по вкус)
  • Сушена лута пиперка
  • Сол по вкус
  • Дополнително: свежи билки (на пр. копар или нане) – по избор

 

 

Како да ги направите овие турски јајца: