Црешите брзо ви се расипуваат? Постои решение за подолго да траат

popara8 јуни, 20251min00
b_250606053

Сезоната на цреши е во полн ек, и бидејќи цените на ова овошје често се високи, важно е да знаете како правилно да ги зачувате.
Црешите можат да траат до четири дена на собна температура и до седум во фрижидер. Сепак, со неколку едноставни совети, можете да ја продолжите нивната свежина уште повеќе.

Избегнувајте влага

Мијте ги црешите само пред да ги користите, бидејќи влагата го забрзува нивното расипување. Ако се влажни, темелно исушете ги со хартиена крпа пред да ги складирате.

Отстранете го оштетеното овошје

Пред складирање, проверете ги црешите и отстранете ги сите што се оштетени или имаат дамки.

Оставете ги стеблата

Црешите со стебла остануваат посвежи подолго, затоа не ги вадете предвреме.

Соодветно складирање

Ако не ги чувате во фрижидер, ставете ги на темно, ладно место, подалеку од директна светлина.

Ладење

За подолго складирање, распоредете ги црешите во еден слој на послужавник и ставете ги во фрижидер. На овој начин, тие можат да останат свежи до седум дена.

Замрзнување за подоцнежна употреба

Ако сакате да уживате во цреши надвор од сезона, замрзнете ги. Измијте ги, исушете ги, отстранете ги дршките и семките, потоа наредете ги на плех за печење и замрзнете ги. Потоа префрлете ги во кеси или контејнери за замрзнување. Складирани на овој начин, можат да траат до шест месеци.