Шест намирници кои се поздрави отколку што мислите

popara21 декември, 20251min00
b_251221027

Многу намирници што често ги сметаме за обични или дури и нездрави, всушност имаат значајни придобивки за телото, вклучувајќи ги компирите, јајцата, сирењето и темното чоколадо.

Поради предрасуди, лоша слика или дезинформации, честопати ги игнорираме, иако можат да имаат позитивно влијание врз здравјето. Меѓу намирниците што се поздрави отколку што многу луѓе мислат се следниве:

Компири – повеќе од „празни калории“

Компирите често имаат лоша репутација дека се богати со јаглехидрати, но кога се правилно подготвени (варени или печени без премногу маснотии) се многу хранливи. Тие содржат витамин Ц, витамин Б6, калиум и влакна и обезбедуваат долготрајно чувство на ситост.

Јајца – нутритивна бомба

Со години имаа лоша репутација поради нивниот холестерол, но современите истражувања покажуваат дека умерената консумација на јајца нема негативно влијание врз здравјето на срцето кај повеќето луѓе. Јајцата се одличен извор на висококвалитетни протеини, витамини Д, Б12 и холин, што е важно за функцијата на мозокот.

Кафе – повеќе од само утринска навика

Умереното консумирање кафе може да има бројни здравствени придобивки. Богат е со антиоксиданси, може да ја подобри концентрацијата и да го намали ризикот од одредени хронични заболувања. Клучот е во умереноста и избегнувањето големи количини шеќер и млеко.

Путер – умерено

Путерот често се избегнува поради неговата содржина на заситени масти, но во мали количини може да биде дел од здрава исхрана. Содржи витамини А, Д и К и придонесува за подобар вкус на храната, што понекогаш помага поздравите оброци полесно да се прифатат.

Темно чоколадо – сладок сојузник на здравјето

Темното чоколадо со висока содржина на какао е богато со флавоноиди, кои можат да имаат позитивен ефект врз здравјето на срцето и крвните садови. Конзумирано во мали количини, може да го подобри расположението и да ги намали желбите за помалку здрави слатки.

Сирење – не е секогаш непријател

Иако е богато со калории, сирењето содржи протеини, калциум и здрави масти. Ферментираните сирења можат да имаат позитивен ефект врз варењето, а умереното консумирање може да биде дел од балансирана исхрана.

Здравјето не зависи од целосно елиминирање на „проблематичните“ намирници, туку од начинот на подготовка, количината и целокупната рамнотежа во исхраната. Многу намирници што ги сметаме за нездрави можат да имаат важно место во менито ако се консумираат внимателно и умерено.