Лето е и на некои луѓе не им се јаде одредени оброци кои одземаат многу време за подготовка. Ако сте еден од нив, тогаш шакшука е идеална опција за оброк бидејќи е брза за подготовка, а воедно и хранлива.
Тоа е јадење кое станува сè попопуларно на социјалните мрежи, каде што главните состојки се доматен сос и јајца.
Состојки:
три јајца
половина конзерва доматен сос со парчиња домат
еден мал црвен кромид
една црвена пиперка
две лажици масло
црвена пиперка во прав, сол и црн пипер
свеж магдонос
две чешниња лук
Подготовка:
Загрејте го маслото во голема тава, додадете го сечканиот црвен кромид и пржете две минути. Потоа додадете ги исечканите пиперки и продолжете да пржите неколку минути.
После тоа, додадете го лукот, солта, црвената пиперка во прав и црн пипер. Промешајте кратко и оставете една минута за да се соединат зачините со зеленчукот.
Додадете го доматен сос од конзервата и продолжете со готвењето околу 10 минути. Откако смесата ќе се згусне, пробајте го сосот и видете дали треба да додадете повеќе зачини.
Направете три мали вдлабнатини со лажица и додадете ги јајцата. Покријте го тенџерето со капак и оставете да се готви на тивок оган околу пет минути. На крај, додадете го свежиот магдонос. Можете да го јадете јадењето со некаков леб.