Клучно е месото да остане во подготвената маринада најмалку два до три часа, за да ги впие сите состојки и да биде подготвено за печење. Некои луѓе сакаат да го маринираат месото преку ноќ.
- Маринада со лимон и рузмарин
Оваа маринада е идеална за пилешко бидејќи дава вкус на цитрус и свежи зачини. Пробајте ја маринадата за пилешко, свинско или јагнешко месо.
Состојки:
3 големи лимони
¼ шолја листови од рузмарин или 2 лажици сушен рузмарин
¼ чаша маслиново масло
2 чешниња лук, ситно сецкани
½ лажичка бел пипер
Начин на подготовка:
Исечете го лимонот на половина и исцедете го сокот во сад. Додадете ги сите други состојки и добро измешајте. Маринирајте го пилешкото или свинското месо 1-2 часа. Маринадата може да се подготви однапред и да се чува во затворен сад во фрижидер до 1 недела.
- Класична маринада
Состојки:
100 ml сончогледово масло
100 мл маслиново масло
100 мл јаболков оцет
2 лажици сол
2 чешниња лук
1 лажица пиперка
1 лажичка мелена пиперка
1 кромид
Подготовка:
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, па ставете ги во длабок сад. Додадете ги двата вида масло, оцет и зачини во садот со кромидот, а потоа измешајте сè заедно. Парчињата месо потопете ги во добиената смеса и ставете ги во поголем сад, а на крајот прелијте го месото со преостанатата маринада и покријте го. Оставете најмалку четири сега во фрижидер.
- Зачинета маринада
Оваа маринада е за луѓе чие непце може да толерира силни зачини.
Состојки:
1 лажица чили во прав
1 лажица кафеав шеќер
½ лажичка сол
½ лажичка пиперка
½ лажичка лук во прав
1 лажица црвен пипер
½ лажичка кајен пиперка
200 ml сончогледово масло
2 лажици сенф
Ставете ги сите состојки во сад и измешајте. Премачкајте го месото или зеленчукот со маринадата и оставете преку ноќ во фрижидер.