Безалкохолно греано вино со цитрус и цимет – хит на интернет

popara16 декември, 20251min00
826087_shutterstock-1860207547_m

Безалкохолното греано вино е совршен зимски пијалок кој ја задржува аромата на празниците, но без алкохол – идеално за целото семејство.

Овој безалкохолен пијалок комбинира природен сок од грозје, цитрус и зачини за да ја даде длабочината на вкусот на греаното вино, но без ферментиран алкохол.

Лесно е за подготовка, мириса неверојатно и е совршено за зимски ноќи, празници или послужување гости кои не консумираат алкохол.

Состојки (4-6 чаши):

1 литар сок од црно грозје (100 проценти природен, без додаден шеќер)
250 мл сок од портокал
1 портокал, исечен на прстени
1 јаболко, исечено на парчиња
2-3 стапчиња цимет
4-5 чешниња
1 анасон (по желба)
парче свеж ѓумбир (2-3 см, исечкан)
1-2 лажици мед или јаворов сируп (по вкус)
малку кора од лимон (неисцедена)

Подготовка:

Истурете го сокот од грозје и сокот од портокал во голем сад. Додадете го портокалот, јаболкото и сите зачини.

Загревајте на тивок оган додека не почне да чади (не варете). Намалете ја температурата и варете на тивок оган 15-20 минути, за да се спојат вкусовите.

Тргнете од оган, засладете по вкус и процедете ако сакате бистар пијалок. Сервирајте топол, со парче портокал или стапче цимет.