Постојат намирници кои, доколку се складираат правилно, можат да траат со години, дури и засекогаш.
Апсолутен рекордер меѓу нив е медот, кој, поради неговата мала содржина на вода и природните антимикробни својства, никогаш не се расипува.
Археолозите пронашле тегли со мед стари три илјади години во египетски гробници, а содржината сè уште била јадлива. Сепак, ако сакате максимално да ги искористите неговите лековити својства, се препорачува да го консумирате во рок од две години од датумот на затворање, пишува порталот Пун куфер.

Покрај медот, шеќерот и солта исто така имаат исклучително долг рок на траење. Иако технички можат да траат засекогаш, тие треба да се чуваат во цврсто затворени садови, подалеку од влага. Важно е да се напомене дека јодираната верзија на сол има пократок рок на траење – околу пет години – бидејќи додавањето на јод влијае на нејзината стабилност.
Силните алкохолни пијалоци како што се вотка и виски исто така можат да траат неограничено, сè додека шишињата се правилно затворени и чувани подалеку од директна светлина. Вкусот може да се менува со текот на времето поради оксидација, но пијалокот останува здрав.

Кога станува збор за основна сува храна, белиот ориз може да трае до 30 години под идеални услови (запечатен во вакуум и на ниски температури), додека кафеавиот ориз има многу пократок рок на траење поради неговите природни масла кои брзо оксидираат. Сувиот грав исто така може да трае со децении, но постарите гравчиња стануваат цврсти и често не можат да се зготват.
Многу секојдневни намирници можат да траат неверојатно долго ако се складираат правилно, но за некои не е сеедно, особено ако сакате да ги зачувате нивните хранливи материи, текстура и вкус.