Најздравото овошје за летните горештини – ја подготвува кожата за сонцето и го одржува стомакот рамен

popara1 јули, 20251min00
1750755735_shutterstock_293822354.format-webp.width-900

Мирисот на диња веднаш нè пренесува во лето, а таа е едно од најдобрите овошја за ова време од годината.

Дињата е летна храна која ни ги обезбедува сите потребни придобивки во текот на потоплите месеци, пишува Metropolitan.si и наведува три причини зошто дињата е совршена за лето.

Дињата ѝ помага на кожата

Дињата содржи 90 проценти вода, па затоа е одличен сојузник за одржување на добра хидратација.

„Нашата кожа е обично посува во лето поради морската вода, хлорираната вода од базенот или продолженото изложување на сонце“, објаснуваат експертите.

Тие додаваат дека покрај тоа, дињата е богата со антиоксиданси и бета-каротен.

„Ова го прави идеално за подготовка на кожата за сонце, а исто така е одлично во борбата против слободните радикали (кои го забрзуваат стареењето на кожата), велат тие.

Ветува подобро варење и рамен стомак

Дињата е богата со растителни влакна, па затоа ќе помогне за подобро исфрлање и рамен стомак. Покрај тоа, има многу малку калории, со само 142 kJ (34 kcal) во 100 грама диња.

Го ублажува проблемот со „тешки нозе“

Летото им го носи проблемот со тешки нозе на некои, а дињата е едно од диуретичните овошја што го отстранува вишокот вода, што е идеално во овој жежок период.

Поради високата содржина на калиум и калциум, го намалува отокот во долните екстремитети.

Како е најдобро да се јаде диња?

Сезоната на диња трае од јули до септември, а имате добри причини да ја вклучите во вашата исхрана во текот на летото. Сепак, дињата треба да се јаде сама, а не со друго овошје, предупредуваат експертите.

Затоа, избегнувајте овошни салати што содржат диња, бидејќи комбинацијата со друго овошје може да го зголеми ризикот од надуеност или проблеми со варењето.

На пример, може да се јаде како како ужина, а бидејќи е добро за варењето, треба да се избегнува по оброците.