Омилените здрави пијалоци, сепак не се толку здрави: Истражување потврдува дека го зголемуваат ризикот од мозочен удар

popara11 јуни, 20251min00
b_250611057

Популарниот засладувач што се користи во протеинските барови и енергетските пијалоци без шеќер, особено омилен кај младите луѓе, може да го зголеми ризикот од мозочен удар, тврди новото истражување.

Истражувачите од Универзитетот во Колорадо во Болдер ги изложиле човечките мозочни клетки на еритритол во количества за кои рекле дека ги отсликувале оние што се наоѓаат во диеталните газирани пијалоци.

Клетките покажаа загрижувачки промени во рок од неколку часа, вклучително и намалување на количината на протеин што ги разградува згрутчувањата, што е клучно за спречување на мозочен удар.

Обурн Бери, дипломиран студент кој ја водеше студијата, рече: „Иако еритритолот е широко користен во производите без шеќер што се продаваат како поздрави алтернативи, потребни се дополнителни истражувања за целосно да се разбере неговото влијание врз здравјето на крвните садови“.

„Генерално, луѓето треба да бидат свесни за количината на еритритол што ја консумираат на дневна основа“, додаде таа.

Ова доаѓа во време на мистериозниот пораст на мозочните удари кај младите луѓе, кои се зголемија за речиси 15 отсто кај луѓето под 45 години од 2011 година, според ЦДЦ на САД.

Еритритолот е исклучително популарен засладувач кој се користи во пијалоци. Иако новата студија беше мала и користеше изолирани клетки, таа додава на се поголем број докази што предизвикува загриженост за засладувачот.

Студијата на Клиниката во Кливленд од 2023 година, која следеше 4.000 луѓе, покажа дека оние кои консумирале еритритол имаат поголема веројатност да доживеат срцев удар, мозочен удар или прерана смрт.

Новата студија е објавена во Journal of Applied Physiology.