Кафето како превенција од дијабет

popara19 јануари, 20121min00
333

Веројатно пиењето кафе има некаква врска со развивањето на диабет и кинеските научници сметаат дека го откриле механизмот по кој се реализира неговата протективна функција. Материите кои се наоѓаат во кафето го блокираат натрупувањето на токсични протеини, сврзани со развитокот на диабет тип 2. „Откривме три главни компоненти на кафето, кои го подредуваат токсичниот процес. Со тоа може и да се објасни зошто луѓето кои пијат кафе, поретко заболуваат од дијабет:“ објаснува проф. Д-р Кун Хуанг.  Исто така потврдено е и дека луѓето кои пијат по 4 или повеќе кафиња на ден имаат 50% помала веројатност да развијат дијабет.  Трите супстанции во кафето – кофеинот, кафената киселина и хлорогената киселина го инхибираат натрупувањето на островен амилоиден полипептид и при тоа вршат превенција на панкреасот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma