И покрај предупредувањата на лекарите, кај нас традиционално се користи многу сол во исхраната. Во просек, на чинијата на просечното население во Македонија се наоѓа од 12 до 16 грама, иако е препорачливо само шест.
Сепак, Македонија не е прва земја во светот по потрошувачка на сол. Неславниот рекорд го држат Американците кои внесуваат дури 33 грама дневно.
Премногу сол го подига крвниот притисок, а тоа е еден од најголемите фактори на ризик од срцев и мозочен удар.
Најголеми извори на сол во нашата исхрана се готовите конзервирани оброци, пица, супа, чизбургер, сендвичи, сирење, јадења од месо, особено месните производи и грицките.
Порциите од оваа храна соржи речиси половина ос нашите дневни потреби за натриум хлорид.
Како да го намалите внесот на сол?
Намалувањето на внесувањето на сол не е лесна задача, затоа што таа се крие во поголемиот дел од намирниците. Меѓутоа, генерално треба да ги избегнувате сите прехрамбени производи.
Обавезно проверувајте ги декларациите и количината на сол во сите производи и зголемете го внесот на свежо овошје и зеленчук. Намалувањето го внесот на сол може да го намали крвниот притисок и ризикот од добивање на срцеви болести и смрттни случаи.
Секако, во никој случај немојте во потполност да ја изфрлите од исхраната, бидејќи во умерени количини е многу важна за правилно функционирање на организмот.