Чоколадна cheesecake

popara5 мај, 20121min00
cokoladni-cheesecake

Потребни состојки:

  • 300гр – мелена плазма
  • 75гр- путер
  • 3 лаж.- шеќер
  • 1/8 лаж.-Цимет

Фил:

  • ½ шоља павлака
  • 2 кесички ванин шеќер
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 200гр- исецкано чоколадо за готвење
  • 250гр – сремско сирење
  • 3 лажици какао во прав
  • Сол
  • 250гр шеќер
  • 3 поголеми јајца

 

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200ц.

Во чинија измиксирајте ја плазмата, шеќерот, циметот и путерот. Миксирајте се додека не се соединат.

 

Тестото префрлете го во округал калап за колачи(пречник од 20см).врз тоа ставете хартија за печење.

Во тавата, еднакво распоредете го, печете го 5 мин, и оставете го на страна да се олади.

Намалете ја темпоературата на 150 ц.

 

Фил:

Измешајте ја павлаката , ванилата и кафето во помал сад.

Проварете вода во помал лонец и преку него ставете го садот со смесата. Во друг сад стопете чоколада, Оставете ја да се олади.

Со миксер изматете го сирењето, какаото и солта. Миксирајте се додека не се соедини. Потоа додадете го шеќерот и продолжете да миксирате додека да се соедини. Додадете го чоколадото и добро измиксајте.

Додавајте едно по едно јајце. Замешајте.

Преку корите и калапот прелијте го филот. Распоредете го рамномерно и порамнете го врвот.

Печете на 150 ц. 50-60 мин. Или се додека централно не почне да се подига.

Тогаш ставете го на страна да се олади, а потоа ставете во фрижидер на неколку часа па и ноќта. Тортата ќе се стврдне и со тоа ќе ја добие својата текстура и вкус.

 

Сервирање:

Тргнете го прстенот од калапот со подолга, метална шпакла.

Одвојте ја кората од плехот. Внимателно тргнете ја тортата на тањир. Ножот загрејте го во врела вода , исушете и исечете ја тортата на кришки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag