Потребни состојки:
- 250гр – путер
- 140гр -шеќер во прав
- 140гр -чоколадо за говење
- 5-жолчки
- 5-белки
- 140гр-брашно
За фил:
- 7 јајца
- 7 лаж. Шеќер
- 125гр Путер
- 100гр – бело чоколадо
За глазура:
- 140гр – шеќер во прав
- ¼ л. Топла вода
- 180гр Чоколадо ва готвење
Начин на подготовка:
- Се мати путерот, пенасто. Се додава шеќерот во прав и се разматува со миксер. Се омекнува чоколадото и се додава во путерот. Потоа се додава со матење една по една жолчка. Од белката се прави цвст шлаг, се додава во смесата и на крајот се замешува со брашно. Калапот за торти се мачка ссо путер, се посипува со брашно, се става смесата и се пече на умерено загреана рерна околу 1 час.
- Да се варат на поареа жолчките со шеќерот. Се додава чоколадото. Во оладениот фил се додава шлагот од белките и пенасто изматениот путер.
- Оладената торта се ече на половина (долната кора да е потенка)Се филува.
- Глазурата на тортата се припрема на следниов начин: Шеќерот во прав се прелива со ¼ л. Вода , за да се истопи шеќерот.
Се додава чоколадата и се меша на шпорет додека не се стопи да се добие густа маса за прелив. Да се прелие целата торта со глазура и да се украси по желба.