Британската нутриционистка Ен ОКонор тврди дека лебот ги исполнува повеќе од 10% од потребите за белковини, витамин Б9 и железо.
Стручњаците изјавија дека лебот содржи влакна, но само во интегралниот, ‘ржениот и пченкарниот леб. Овие видови на леб се богати со минерали и витамини, посебно оние од групата Б.
Не го бирајте лебот сопред бојата, има и такви лебови кои се обоени со карамела, затоа секогаш барајте да дознаете од што е направен која е неговата содржина.
Разумна количина која би требало да ја јадеме секој ден е од 200 до 300 грама.
Сите кои се на дита го избегнуваат мислејќи дека е висококалоричен. Вистината е сосема спротивна, лебот не не дебелее, туку она со што го комбинираме.