Вкусот на оваа пита е најсличен на вкусот на крем-брулето.
Потребни состојки:
- 125 гр. путер
- 100 гр. шеќер
- Jајце
- 250 гр. брашно
- 1-2 лажици кисела павлака
- Малку прашок за пециво
За подлогата:
- 700 гр. јаболка
- 200 гр. шеќер
- Кесичка ванилин-шеќер
- Цимет
- Сок од 1 лимон
Подготовка:
1. Изматете го путерот пенесто, постепено додадете шеќер, цело време матејќи со миксерот, па додадете го јајцето и павлаката, и на крај со лажица сето тоа соединете го во еднолична смеса со брашното и прашокот за пециво. Тестото треба само да се одвојува од садот. Обликувајте кугла, замотајте ја во проѕирна фолија и ставете во фрижидер додека не го подготвите останатото.
2. Излупете ги јаболката и исечете ги на тенки кришки. Во тепсијата во која ќе ја печете питата ставете шеќер и рамномерно распоредете го на дното, потоа распоредете ги јаболката и нив посипете ги со цимет, ванилин-шеќер и испрскајте ги со сок од лимон. Ставете ги на загреана рингла и загревајте додека шеќерот не се стопи и карамелизира. Тргнете од оган и малку оставете да се излади.
3. Извадете го тестото од фрижидер, развлечете го по димензија на тепсијата, со него прекријте ги јаболката, а краевите стиснете го со ивицата на тепсијата. Питата печете ја на 180 степени околу 20-25 минути. Извадете од рерна и неколку минути држете ја прекриена со кујнска крпа, потоа питата свртете ја на чинија за служење.
Напомена: Питата сечете ја како торта и секое парче послужете го украсено со шеќер во прав.