Германските мини палачинки го освоиjа светот! Кога ќе ги пробате со омилниот крем се ќе ви биде јасно!
Самата помисла на палачинки многу од нас не враќа во нашето
детство, кога нашите мајки и баби ги мачкаа со џем и ореви.
Моментално популарните Американски палачинки, исто така
стекнаа многу обожаватели, но сега дојде ред на германската
верзија на овој познат десерт.
Покрај тоа што е вкусен , можете да го филувате со омилениот
чоколаден крем, џем, мармалад по желба.
Состојки :
– 1 чаша (2 дл) на млеко
– 6 јајца
– 1 чаша брашно
– 1 кесичка ванилин шеќер
– ½ лажичка сол
– 1 лажичка екстракт од ванила
– ¼ чаша стопен путер
– Џем / крем / мармалад по желба
– Шеќер
Загрејте ја рерната на 200 степени. Изматете го со миксер путерот, а
потоа постепено додадете ги јајцата едно по едно и една кеса
ванилин шеќер и екстракт од ванила. На крај, додадете брашно и
млеко и се мешајте добро, додека не се добие компактна смеса.
Подгответе го плехот за мафини кој претходно е добро подмачкан
и прелијте го тестото за палачинки. Се пече околу 15 минути,
извадете го од калапот кога ќе добие убава златна боја. Филот е
ваша желба. Уживајте !