Лазањи со тиквици

13 јуни, 20110
e192daa9ab692051004b4fb7cf0dd8b4_view_l

Подготовка:

Тиквиците измијте ги, исушете ги и исецкајте ги на тенки кругови. Неколку минути варете ги во солена вода претходно зовриена, а потоа веднаш измијте ги со ладна вода.

Отстранете ги рачките од цветовите и исечете ги на ленти.

Ставете во тавче ситно исецкан кромид на претходно загреано масло. Пред крај истурете 0,5дл вода и варете додека водата не испари. Додете ги цветовите од тиквицата и динстајте уште 2-3 минути. Посолете, додадете бибер и тргнете ги од рингла.

Во зовриена солена вода со малку масло, варете го тестото за лазањи, потоа исцедете го и раширете на хартија која ќе ја упие водата.

Младото сирење и павлаката добро измешајте ги, додадете сол и бибер.

Во ватростален сад, подмачкан со остатокот од путерот, ставете ред лазањи, ред крем од сирење, ред варени тиквици и цветови од тиквици и ред домати исецкани на кругови. Повторете ја постапката додека не ги потрошите намерниците, а на крајот посипете со пармезан.

Печете 35 минути во задреана рерна на 180 степени.

Состојки:

  • 250гр готово тесто за лазањи
  • 400гр свежо сирење
  • 20гр путер
  • 800гр тиквици
  • 300гр домат од конзерва
  • 50гр пармезан
  • 12 цветови од тиквици
  • Кромид
  • 2дл слатка павлака
  • Маслиново масло
  • Сол и бибер

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi