Овој интересен рецепт, освен што е вкусен, може да се приготвува и еден, па дури и двa дена порано. Сварете ги компирите, наредете ги во тава, завиткајте ги со пластична фолија и ставете ги во фрижидер. Кога ќе сакате топол оброк, наросете кашкавал, путер и лебни трошки и ставете го јадењето да се пече.
Состојки
- 5 лажици несолен путер
- 1,5 кг компири, излупени и исечкани на големи парчиња
- сол
- бибер
- лебни трошки
- рендан пармезан
Начин на подготовка
Замастете ја тавата за печење со путер.
Во голем сад ставете вода, додадете ги компирите и 1/2 лажица путер и оставете ги компирите да се сварат. Потоа исцедете.
Измешајте ги сварените компири со 2 лажици путер, и зачинете по вкус. Ставете ги компирите во тавата за печење. (Ако одлучите да го приготвувате јадењето подоцна, вака сварените компири можете да ги држите во фрижидер до 2 дена.)
Во мал сад измешајте ги лебните трошки, останатиот путер и пармезанот. Мешајте се додека смесата не се формира во поголеми трошки. (Вака измешаните состојки исто така можат да останат во фрижидер до 2 дена.)
Загрејте ја рерната на 200 степени. Наросете ја смесата со пармезан и лебни трошки над компирите и печете се додека не добиете златна и крцкава кора.