ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500gr говедско мелено месо
3 чешниња лук
половина главица кромид
1 лажица маслиново масло
сол и бибер
700gr доматен сос
2 лажички ситно сецкан свеж босилек
3 тиквички со средна големина
400gr рикота
450gr моцарела
2 лажици пармезан
1 поголемо јајце
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Издинстајте го месото додека не добие кафеава боја и посолете. Извадете го од садот, и во течноста испуштена од месото додадете маслиново масло и во него пропржете ги кромидот и лукот околу 2 минути. Вратете го месото во садот, додадете го доматниот сос, босилек, сол и бибер. Преклопете го садот и оставете сите состојки да крчкаат 30-40 минути. Не додавајте вода.
Во меѓувреме исецкајте ги тиквичките на кришки со дебелина од 5мм. Посолете ги и оставете ги настрана да пуштат вода. Вклучете ја рерната на 250 степени. Во посебен сад измешајте ги рикотата, пармезанот и јајцето.
Премачкајте го дното на огноотпорна тава со маслиново масло. Наредете го првиот слој тиквички, врз него нанесете ја мешавината од рикота и пармезан, па приготвениот сос со мелено месо, а потоа и неколку кришкки моцарела. Повторете го процесот додека не ги потрошите сите состојки. Завршете со сос и изрендана моцарела и покријте го садот со фолија. Печете во рерна 45 минути.