Покрај тоа што е кремаст и одличн за секој оброк, авокадото честопати се нарекува супер храна поради здравите масти. Сепак, експертите велат дека најздравиот дел се наоѓа… добро, веројатно во вашата корпа за отпадоци.
Без разлика дали подготвувате салата од авокадо или гуакамоле сос, овошјето го користите на ист начин – го преполовувате, ја вадиде големата семка, а потоа го претворате во солен зелен оброк. Факт е, ниеден рецепт досега не ни кажа дека тоа е погрешно.
Сепак, токму оваа семка е дел од авокадото која содржи дури 70% од неговите антиоксиданти и ценети полифенол поврзани со зелениот чај. Исто така, тоа е исполнета со растителни влакна и здрави масти – оние кои ги намалуваат брчките и прават чуда на колагенот на вашата кожа.
Бидејќи средбата на семката и вашите забите може да биде вистинска катастрофа на забите, предлагаме да ја скршите семката, потоа да ја ставите во блендер за храна и да создадете прав што ќе стане една од најздравите состојки во вашето омилено смути.
Покрај тоа, половина од добиениот прав е доволен за една порција, и бидејќи самата семка е доста горчлива, погрижете се вашето смути да е исполнето со слатки вкусови со вашето омилено овошје и зеленчук.