Добро познатата руска докторка Елена Малишева изјави дека загревањето на храната во микробранова печка „убива секаков случаен вирус“, дури и ако готвачот кашлал или кивал додека ја подготвувал храната.
Малишева објасни на Инстаграм дали заразениот готвач може да пренесе вирус над храната што ја подготвувал.
Имено, според Паула Кенон, професор по молекуларна биологија и имунологија во Лос Анџелес, потрошувачите не треба да се плашат да купат готова храна, бидејќи готвачите од ресторани се придржуваат кон строгите правила за хигиена за да избегнат болести предизвикани од неа.
Покрај тоа, Малишева советуваше дека зготвената храна од садот во која е купена треба да се загрева во микробранова печка, да се мијат рацете и потоа да се јаде. Затоа се препорачува да земете готова замрзната храна, за што е потребно затоплување.