Младо јагне се подготвува за Велигден во многу домови.
Терминот младо јагне се однесува на месото од ова животно не постаро од 3 месеци, кое се карактеризира со нежно розово месо и бела боја на маснотии.
Ако добиете убаво парче јагне, подгответе го со следниве совети:
Маринирајте во миризливи зачини
Јагнето има интоксибилна арома што може делумно да се компензира со рузмарин. Вечерните часови пред печење, исецкајте ја нежната кожа на јагнешкото, а потоа истријте ја со сол, домашно маслиново масло, лук и малку рузмарин. Нека се маринира на тој начин во фрижидер.
Печено “топло” месо
Извадете го месото најмалку еден час пред печење и ладете го на собна температура.
Ова ќе го избегне „шокот“ што ќе го доживее месото ако го пренесете од студ во топла околина како на пример во рерна. Покрај тоа, печеното месо ќе има поубава боја.
Не претерувајте со термичка обработка
Ако го ротирате месото на скара, тогаш ќе добиете најмногу рамномерно печење. Ако не можете да го подготвите на овој начин, можете да го испечете и во рерната.
Месото треба да се пече околу еден час по килограм месо, но подобро е да се пече на пониска температура подолго отколку да се скрати процесот, но да се исуши месото.
Подливајте го јагнето
Може да ја ставите маринираната јагнешка нога во рерна и да печете неколку часа без воопшто да ја проверите. Сепак, ќе добиете сочно месо доколку на секој половина час го полевате со комбинација на домашно масло, зачини и вода.
За време на печење, покријте ја тавата со јагнешко со капак или алуминиумска фолија за да ги концентрирате сите вкусови во месото.
Послужете го со стил
Младо јагне најчесто се служи со компири печени на маснотиите на ова животно или со коренаст зеленчук.
Добро оди со млад кромид, грашок, како и сос од црвено вино и нане.
Ако сакате да донесете софистицираност во процесот на печење на јагнешко месо, можете исто така да изберете да печете јагнешко котлет или да направите чорба.