Ова е вистински Велигденски десерт. Толку e едноставен да се подготви, а неговиот кремаст вкус ќе ве воодушеви.
Состојки:
- 12 балони
- 150 гр млеко чоколадо
- 300 гр маскарпоне или друго крем сирење
- 1/2 чаша шеќер во прав
- 1/2 чаша неутрална павлака
- 1 лажица екстракт од ванила
- прстофат сол
- малку ладен џем од кајсија
Подготовка:
Садот покријте го со хартија за печење. Чистите балони надувајте ги во форма на јајца (не треба да бидат големи). Потоа стопете го чоколадото и вметнете ги балоните во нив. Ставете ги во сад за печење и кога сите балони ќе ги вментете во чоколадо, ставете ги во замрзнувач околу 15-20 минути за да се стврдне чоколадото. Во меѓувреме, во друг поголем сад ставете крем сирење, шеќер во прав, неутрална павлака и екстракт од ванила. Потоа сето тоа измешајте го заедно со миксер. Кога ги вадите балоните од замрзнувачот, отсечете ги врвовите и нежно извадете ги балоните од чоколадото. Во секое чоколадно јајце ставете неколку лажици мешавина од кремсирот и на врвот ладен џем од кајсија. Ако џемот од кајсија почне да се излива, замрзнете го уште 10 минути за да се зацврсти.