Рен незаслужено е маргинализиран од списоците за здрава храна пропагирани во нашата земја, за разлика од Русија, каде овој лут корен е неопходен дел од диетата, токму заради неговите лековити својства.
Вкусот е јасен и лут, а малите количини се доволни да се користат. Понекогаш дури и тоа мало количество може да ги запечати носот и очите и да остави впечаток дека вашите синуси ќе се распаднат после тој залак.
Колку е здрав ренот сведочи фактот дека содржи пет пати повеќе витамин Ц од лимоните и портокалите, а единствената храна која има поголема содржина на овој витамин е калинка и црна рибизла. Покрај тоа, ренот е богат со протеини, јаглени хидрати, минерални соли, бета-каротин, есенцијални масла, железо, цинк, калиум, магнезиум, калциум, фосфор и финтоциди, кои се природни антибиотици.
Рен има антибактериски, антивирусни и антимикробни својства, што го прави незаменлив кај различни видови воспалителни процеси, од грлото, носот, синусите, непцата, белите дробови. Се покажа дека е многу ефикасен во лекувањето на воспалените рани и воспалените чиреви на кожата предизвикани од бактериска инфекција. Исто така, рен се покажа како многу ефикасен во лекувањето на ревматизам, невралгија на лицето и телото, болки во зглобовите и слично.
Сепак, неговиот најважен ефект има на респираторниот систем – се користи како домашен лек за кашлање, воспаление на синусите, воспаление на грлото, увото и носната мукоза, сè до поблаги форми на бронхитис и пневмонија, каде се користи како додаток на лек кој отстранува непријатни и тешки симптоми на болеста.
Рен е многу чувствителен на надворешни услови и најдолго што може да потрае кога ќе се отстрани кората е седум дена, така што ефективноста на фабрички рен во тегли е многу сомнителна. Најефикасно е ако купите свеж корен и сами го излупите.