И покрај тоа што повеќето парфеми сакате да бидат на дофат на раката, ова не е во ред. Барем така велат експертите.
Специјалистот за парфеми Џони Вебер тврди дека тоа каде што го чувате вашиот парфем може да влијае на нивниот квалитет или колку долго ќе остане во оптимална состојба. Во интервју за „Дејли меил“, тој рече дека неодамна е спроведено истражување според кое 45% од луѓето ги чуваат своите парфеми на видливо место во спалната соба, додека 39 проценти чуваат парфеми во бањата.
„Според тоа, само 16 проценти од луѓето ги чуваат своите парфеми правилно“, истакна Вебер, кој објасни каде треба да ги чувате парфемите. Избегнувајте прозорски прагови и гардеробери. Според него, ова се најлошите места за чување парфем. „Изложеноста на парфемот на светлина и често менување на температурите е сигурен начин за парфемите да ја изгубат својата оригинална арома“, објасни тој, додавајќи: „Изложеноста на природна и вештачка светлина расипува миризливи течности“. Ова може да предизвика парфемот да ја промени бојата со текот на времето, но и хемискиот состав кој ќе го промени мирисот. Ова е причината зошто овој експерт препорача складирање на парфеми во плакарот или фиоката за да се минимизира изложеноста на светлина, осигурувајќи дека тој ќе остане во првобитната состојба подолго.
„Алтернативно, можете да го чувате на видливо место, но во оригиналното пакување или украсна кутија“, додаде тој. Никогаш не го чувајте во бањата.
Важно е да ги чувате вашите парфеми на ниска и постојана температура. Температурните флуктуации можат да ги променат физичките својства на парфемските состојки. „Влажните околини како што се бањи и спални соби кои би можеле да бидат топли во текот на летото и да се загреваат во зима со централно греење се најлошите места за чување мириси“, рече експертот, додавајќи дека е неопходно да се избере ладно место кое не е склоно кон температурни промени. „Парфемот може да се чува и во фрижидер – исто како што би складирале фино вино или шише шампањ“, сугерира Џони, кој верува дека парфемите, ако се складираат правилно, можат да траат и до две или три години.