Прво, сите полудеа по кафето Далгон, потоа по овошната и чоколадна верзија, а сега социјалните мрежи се полни со мини палачинки што луѓето ги јадат како житарки со млеко.
Иако изгледаат покомплицирани, мини палачинките се исти како и обичните, само тие се со помала големина.
За нивна подготовка, потребна ви е готова мешавина за палачинки, млеко и јајце. Ако сами ја правите смесата, измешајте чаша крцкаво брашно, една и пол чаша млеко, јајце, прстофат сол и прстофат шеќер.
Смесата ставете ја во сад.
Загрејте тава за палачинки. Постепено истурете многу мали количини од смесата во тавата на неколку различни места. Кога ќе се испечат од едната страна, малите палачинки свтрете ги со вилушка.
Кога ќе ќе бидат готови, пренесете ги во сад. Можете да ги полиете со млеко или да ги послужите како големи палачинки со јаворов сируп, банани, чоколадо и боровинки.