Обидете се со овој едноставен рецепт за „средновековна“ торта со мед.
Ако сте уморни од фенси рецепти за торта за кои ви е потребна барем една состојка за која за прв пат во животот слушате, еве еден одличен рецепт за вас. Оваа торта беше направена низ цела Европа во средниот век.
Може да го „модернизирате“ малку додавајќи овошје или лажичка сладолед од ванила, или можете да уживате во совршената едноставност на вкусот и да се придржувате до оригиналниот рецепт.
Состојки:
- Три јајца
- ¾ чаши мед
- ¼ чаши брашно (измерете сè со иста чаша)
Подготовка:
Изматете ги јајцата добро, така што тие се меки. Полека додајте мед, мешајќи цело време, а потоа многу внимателно, малку по малку, додадете брашно. Измешајте сè додека не биде убаво комбинирано, и внимавајте да не ви останат грутки брашно.
Ставете ја хартијата за печење во тесна тава, а потоа ставете ја во рерна загреана на 180 степени. Ако сакате, можете да ставите портокал прстени на врвот. Печете ја тортата додека не стане кафеава и ќе почне убаво да се одвојува од работ на тавата. Готова екога ќе ја извадите чепкалка за заби сува со која сте го боцнале тестото. Послужете ја тортата млака или целосно разладена, со лажичка сладолед од ванила.