Состојки:
- Три тиквички со средна големина
- Три моркови
- Малку сол
- Бибер по вкус
- Четири лажици брашно од пченка
- Презла по потреба
- 1 јајце
- Масло (маслиново, сончоглед, суво грозје)
Подготовка:
Зеленчук што претходно сте го измиле и излупиле – изрендајте го. Ставете рендани тиквички и моркови во чист сад, посипете со 1 лажичка сол и оставете да отстои околу 10 минути. Потоа исцедете колку што е можно повеќе течност од зеленчукот. Важно е да се истисне што е можно повеќе вода од зеленчукот. Потоа додајте ги останатите состојки и добро измешајте сè додека не добиете компактна смеса. Обликувајте ги хамбургерите и наредете ги на хартија за печење. Загрејте добро со масло во тава и потоа ставете ги хамбургерите. Печете рамномерно од обете страни до златно кафеава боја. Кога плескавиците се печени, оставете ги на кујнските хартиени брисачи неколку минути за да го натопат вишокот на масло.
Можете да сервирате плескавици со мешана сезонска салата или пире од компири.