Овој рецепт нема никогаш да излезе од мода, а кога ќе додадете чоколадо – добивате ненадминливо задоволство за сите сетила!
Потребни состојки:
- 2 јајца
- 2 дл млако млеко
- 1 дл вода
- 1 дл масло
- 1 коцка квасец
- 1 кесичка во прашок за пециво
- 1 изрендана кора од лимон
- 800 гр брашно
Потребни состојки за полнењето:
- 70 гр чоколадо
- 2 дл масло
Ставете шеќер, сол, квасец и малку брашно во млекото. Измешајте со дрвена лажица и оставете околу 10 минути за да започне да се крева. Истурете ја смесата во сад и додадете ги останатите состојки. Замесете го тестото и оставете го да се крева на топло место. Потоа, исукајте го до дебелината на малиот прст. Наредете ги коцките чоколадо на растојание од 3-4 см, во зависност од тоа колку големи сакате да бидат вашите крофни. Преклопете со втората половина од тестото, па потоа со користење на чаша одделете ги крофните и повторно оставете ги на страна да надојдат.Пржете ги во врело масло од обете страни.
Пријатно!