Морска трева се наоѓа на бреговите ширум светот, но е почеста во азиските земји. Без разлика дали ќе ги готвите, или јадете сурови, алгите се пакет со хранливи материи како што се железо, цинк, магнезиум, рибофлавин, тиамин, витамини А, Б, Ц и К.
Тие содржат антиоксиданти
Големата количина антиоксиданти присутни во алгите го штитат организмот од оштетување предизвикано од слободни радикали и ги штити клетките од нивното влијание. Прекумерното производство на слободни радикали придонесува за здравствени проблеми како што се кардиоваскуларни заболувања и дијабетес.
Тие се нискокалорични
Алгата содржи малку калории и е богата со омега-3 масти и растителни влакна. Па после нив чувството на ситост трае долго време. Студиите за животни откриле дека супстанциите пронајдени во алги помагаат во зголемувањето на производството на протеини кои ефикасно ги метаболизираат мастите. Тие се добри за здравјето на цревата
Алгите имаат голема содржина на растителни влакна, што е придобивка за здравјето на цревата. Секоја нерамнотежа на добри и лоши бактерии во дигестивниот тракт може да доведе до заболување и бидејќи влакната во алгите го одложуваат варењето, добрите бактерии во цревата можат да се хранат со тоа и да растат. Околу 25% до 75% по тежина на сувите алги се состои од растителни влакна.