Егземата на кожата е исклучително непријатен феномен што тешко се лекува, а првиот чекор што треба да се преземе е да се исклучат сите фактори што можат да ja влоша.
Кожата најбрзо и најчесто реагира на храна, па затоа се препорачува луѓето кои страдаат од егзема да ја намалат следната храна на минимум или да ги елиминираат целосно од нивната дневна исхрана:
- Адитиви (елиминирајте ги адитивите и преработената храна што може да ја влоши егземата)
- Нетолеранција на храна (избегнувајте храна која вклучува глутен, млечни производи, школки или кикирики)
- Транс маснотии (предизвикуваат нерамнотежа на маснотии и воспалителни процеси во организмот)
- Шеќер (го зголемува воспалението и ја намалува имунолошката функција)
- Солена храна (може да го зголеми воспалението)
- Најчести алергени од храна (цитрус, соја, цимет, ванила, домат и млечни производи).