Покрај тоа што спречува многу болести, овој оброк е исто така исклучително вкусен!
Состојки:
- 150 гр плента од пченка
- 3 јајца
- 200 гр брашно
- 300 гр ситно сирење, со малку маснотии
- 1 лажичка сол
- 1 прашок за пециво
- 200 мл јогурт
- 100 мл сончогледово масло
Подготовка:
Додека се подготвува смесата, неопходно е да ја вклучите рерната на 200 степени. Изматете ги јајцата во сад додека не бидат благо пенасти и додадете ги масло и јогурт во нив, а потоа добро измешајте ја смесата со миксер. По добивањето на хомогена смеса, брашното и палентата се додаваат со лажичка сол и прашок за пециво.
Во овој случај се препорачува да се користи брашно без глутен. Кога сите состојки се добро измешани и рамномерни, додадете го ситно исеченото сирење. Истурете ја смесата во претходно подмачкани калапи или плех со малку масло.
Пројата се пече на 190 степени додека не стане кафена, а може да проверите и со чепкалка за заби дали се доволно печени. Ако чепкалка за заби остане сува, тоа е знак дека палентата е готова и може да се изнесе на собна температура пет минути пред да се консумира.