Потребни состојки:
- 300 гр шлаг
- 350 мл ладно млеко
- 200 мл павлака
- 150 гр мелена плазма
- 200-225 гр плазма бисквити
- 100 мл млеко за натопување бисквити
- 50 гр чоколадо по ваш избор
- 4-5 праски (300 гр)
За украсување:
- какао
- бисквити
- рендано чоколадо
Подготовка:
Изматете ги со миксер шлагот со млекото.
Додадете павлака и повторно матете. Натопете една кутија плазма (околу 18 парчиња) во топло млеко и наредете ја во плех. Поделете го шлаг кремот на два еднакви делови. Додадете ја мелената плазма на еден дел и добро измешајте, а потоа премачкајте преку плазмата во тавата.
Излупете ги праските, изрендајте ги и исцедете го сокот. Во вториот дел од шлаг кремот, додадете 10 парчиња плазма кои сте ги искршиле со рацете и исечкано чоколадо. Потоа, премачкајте переку праските. Оставете да се излади во фрижидер околу 6-7 часа. Украсете по желба со еден од трите предлози или нешто по ваша желба.