Дали знаевте дека најстариот ресторан беше домаќин и на Моцарт и на Клинт Иствуд? Секоја година има нови трендови кога станува збор за храната. Колачите стануваат неонски, сирењата добиваат додатоци во бои на виножито, а пецивата мирисаат на ѓумбир. Сепак, некои јадења и традиции се далеку поважни од сите трендови. Особено денес, кога се отвораат нови ресторани од час на час, а малкумина преживуваат, пишува „Травел магазин“. Денес зборуваме за ресторани кои не се таму неколку децении, туку неколку векови.
10. Gostilna Gastuž, Словенија
Ресторанот кој служи храна во Словенија од 1467 година, според НетКредит, одамна е познат по супа од печурки и каша од хељда.
9. Honke Ovariya, Јапонија
Се издвојува по својата позната супа од сочните јуфки, потоа печурки, јајца, ракчиња, нори алги, млад кромид и ротквица даикон, што ја прави од 1465 година.
8. Hotel Gasthof Lowen, Лихтенштајн
Од 1380 година, тие служат телешко месо со зеленчук на задоволни гости.
7. Sheep heid inn, Шкотска
Од 1360 година служи шницли и печени печурки.
6. La Couronne, Франција
Во далечната 1345 година, шестиот најстар ресторан во светот, ги отвори вратите, нудејќи патка, печено и мезе.
4. Brazen head, Ирска
На почетокот на 12 век (1198 г.) започнал да работи петтиот најстар ресторан, кој служел колбаси и каша.
4. Ma Yu Ching, Кина
На четвртото најстаро место е кинеската куќа за пилешки Ма Ју Ју Чинг од 1153 година.
3. The old house, Велс
Неколку години порано (1147), третиот најстар ресторан започна да служи пити со компири и грашок.
2. Wurstkuchl, Германија
Само една година порано, во 1146 година, вториот најстар ресторан, Вурсткучл во Германија, ги подготвуваше своите колбаси и кисела зелка за задоволни гости.
1. St. Peter Stiftskulinarium, Австрија
Додека сите овие места сигурно имаат богата (и вкусна) историја, никој не одговара на оној што го поседува ресторанот во Сент Луис. Питер Стифцкулинариум. Овој ресторан, лоциран во Салцбург (Австрија), беше отворен уште во 803 година. Тој служеше тафелспиц (варено говедско месо со мелено јаболко и рен).