Ако навистина сакате да го изненадите вашето семејство, тогаш овој рецепт е вистински погодок за вас. Подгответе мантии и ќе создадете пријатна и нежна атмосфера во вашиот дом.
Потребно е:
300гр јунешко мелено месо
3 главици кромид
сол и бибер
Тесто:
650гр брашно
млака вода
250 гр путер
4-5 лажици масло
Прелив:
1дл јогурт
1 лажица кајмак
3 чешниња лук
Подготовка: Ставете го брашното во сад, додадете малку сол, потоа млака вода и замесете меко тесто. Поделете го на 9 дела. Измесете ги убаво и премачкајте со стопен путер. Оставете го тестото на топло место да нарасне. Додека тестото расте, направете мешавина од месо, кромид, сол и бибер по вкус.
Кога тестото ќе нарасне, прво раширете го со рацете, по можност на подмачкана површина, а потоа наредете ги еден врз друг. На крај, сите заедно превртете ги во една голема кора, и добро расукајте ги со сукалка, за тестото да биде скоро проѕирно. Ставете го месото на рабовите на стопеното тесто, а потоа нежно превртете го навнатре. Тавата за печење премачкајте ја прво со масло. Наредете ги мантилите една до друга во подмачкана тава. Ставете да се пече во загреана рерна околу 40 минути. Кога е готово извадете го и ставете го да се излади. Ситно исецкајте го лукот и прелијте го јогуртот, па додадете 1 лажица крем. Измешајте добро. Готовите, уште топли мантии премачкајте ги со овој прелив. Специјалитетот е подготвен, сè што треба да направите е да уживате во него.