Цвеклото е многу моќна храна, а фактот што има својства на затоплување ја прави идеална за зимските месеци. Уникатен е поради високата содржина на антиканцерогени супстанции и каротеноиди и е одличен извор на фолна киселина. Цвеклото е полно со антиоксиданси кои го штитат организмот од предвремено стареење и помагаат во борбата против многу болести, а во комбинација со моркови и јаболка може да направат многу за вашето здравје. Рецептот на овој сок се состои од два моркови, цвекло и јаболка.
Најдобро е да се исцеди цвеклото со соковник и да се остави добиениот сок да отстои еден час во чаша во фрижидер. Потоа додадете исцеден морков и сок од јаболко во него. Не додавајте ништо во добиениот пијалок, но пијте го околу половина час пред појадок.
Важно е да не ги мешате сите состојки одеднаш. Прво се подготвува сокот од цвекло кој мора да стои некое време во фрижидер во отворена тегла. Ова ги елиминира некои штетни материи од цвеклото кои можат да предизвикаат гадење, повраќање, вртоглавица. Кога овие супстанции реагираат со кислород, тие ги губат своите својства и не предизвикуваат несакани ефекти.